Geschiedenis

Voor het ontstaan van de club moeten we terug naar september 1987. De Gezinsbond Loppem organiseerde vanaf toen elke vrijdagmiddag een sportactiviteit, waarbij er om de week afgewisseld werd tussen volleybal en badminton. Op termijn werd dan toch gekozen voor onze geliefde badmintonsport. Badminton Loppem was geboren.

Vanaf toen konden volwassenen wekelijks badminton spelen in sporthal De Strooien Hane. Intussen bleef de club verder groeien. In 1997 organiseerden we voor het eerst trainingen voor jongeren tussen de 10 en 15 jaar oud. Die jeugdtrainingen gaan vandaag nog steeds door op dinsdagavond.

Meer dan 35 jaar na die eerste badmintonactiviteit is Badminton Loppem uitgegroeid tot een gevestigde waarde met een ledental dat schommelt rond de 55 sportievelingen. We spelen zowel op dinsdag- als donderdagavond. We zijn trots om een heel diverse club te zijn, met spelers van uiteenlopende niveaus en leeftijden van 10 jaar tot een heel stuk boven de pensioenleeftijd. Veel van onze leden komen uit Loppem, maar ook uit de omliggende streken mogen wij wekelijks heel wat spelers ontvangen.

Bij Badminton Loppem blijft het echter niet bij de wekelijkse speelmomenten. Sinds 2002 zijn we lid van de VBR (Vlaamse Badmintonliga voor Recreanten) en nemen we regelmatig met een groep badmintonners deel aan recreantentornooien in de buurt. Ieder jaar op 1 mei organiseren we ons eigen tornooi en ontvangen we een honderdtal spelers van clubs uit heel West-Vlaanderen (en zelfs daarbuiten).

Naast het badmintonspel zetten we ook extra in op sfeer, gezelligheid en groepsgevoel met tal van sportieve en iets minder sportieve activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks:

  • Een sportieve septemberactiviteit om het seizoen te openen
  • Een traktatie voor Sint-Maarten of Sinterklaas (afhankelijk van de datum)
  • Een nieuwjaarsreceptie
  • Een teambuildingsweekend
  • Een fin de saison

Meer info hierover is te vinden onder ‘Clubactiviteiten’. Ook foto’s van voorbije activiteiten kan je op onze website terugvinden.

Belangrijke momenten

Maria Schoonbaert verlaat Badminton Loppem

Maria, Jij was er van af het begin hij, de activiteit van toen nog De Bond van Grote en Jonge Gezinnen, sedert 2002 de Gezinsbond.

Er werd gespeeld op vrijdagnamiddag, de ene week volleybal, de andere badminton. Tot uiteindelijk er gekozen werd voor altijd te badmintonnen.

En dan was er ook de mogelijkheid om ’s avonds een pluimpje te slaan en na verloop van tijd ontstond Badminton Loppem.

Zonder aarzelen stapte je mee in de organisatie van de club. Je werd een belangrijk bestuurslid. Nee, computerwerk was niet aan jou besteed, dat gaf je zelf vele malen toe. Maar je had / hebt twee rechterhanden en een brein vol frisse ideeën. Met een gerust hart konden we de praktische zaken op jou afwentelen. Sint-Maarten en Sinterklaas voor de jeugd waren jouw ding. Je ging op zoek naar leuke gadgets, snoep en chocolade. En belangrijk: je bleef binnen het budget, meestal zelfs eronder.

Koffie, taart, cake, boterkoekjes, … het was maar een woord en je stond in je keuken het zoete toetje voor tal van activiteiten te bereiden.

Met weemoed zal ik terugkijken naar het samen zo voordelig mogelijk boodschappen doen: dit aperitiefhapje of toch maar liever dat? Mooi gesneden blokjes kaar of een stuk kaas zelf versnijden? Placemats of de goedkopere tafellopen? Een bloempje of toch maar een kaarsje als tafelversiering? Minutenlang zochten we naar het meest economische product voor Badminton Loppem. Het was leuk boodschappen doen.

Maar toen viel het verdict. De erge pijn met spoedopname als gevolg zorgden ervoor dat je uiteindelijk toch het doktersadvies – dat je al lange tijd naast je neergelegd had – opvolgde. Voor jou was badminton geen optie meer.

Je had je besluit genomen – hoe moeilijk ook. En je kwam tot de conclusie dat je als niet-actief  lid en vanaf volgend speelseizoen als helemaal geen lid, geen meerwaarde kon betekenen voor het bestuur. De affiniteit met de club, waarvoor je je jarenlang geëngageerd had, zou er niet meer zijn.

Maria, jarenlang was je een vaste waarde bij de club, niet alleen als gedreven speelster, maar ook als bestuurslid op wie we altijd konden rekenen.

Bedankt, Maria, voor jouw grote inzet en hulpvaardigheid!

Afscheid van Robert als bestuurslid

Je wil in alle stilte het bestuur verlaten,maar diep vanbinnen besef je natuurlijk zelf dat dit niet zal lukken en dat het bestuur je wens niet zou respecteren.  En daarom zou ik graag een kort woordje plaatsen.  Alleen stelt zich het probleem: hoe kan je meer dan 30 jaar kort samenvatten?

Al sinds de start van de club in het jaar 1987 met 10 leden, toen nog onder de noemer van “de bond van grote en jonge gezinnen” was je erbij.  In de loop van de jaren veranderde de naam naar Gezinsbond en uiteindelijk naar Badminton Loppem.  Van de 10 leden die er in het jaar 1987 bij waren blijven er nog 2 over: Hildegarde en jij. Gelukkig zijn er in de loop van de jaren vele leden bij gekomen.

Vanaf het begin tot het huidige 34ste seizoen stond je mee in voor de organisatie en het beheer van de club. In de loop van de jaren zijn er verschillende bestuursploegen geweest maar er waren 2 constanten Hildegarde en jij.  Veel van die seizoenen was je voorzitter en penningmeester en natuurlijk was je niet alleen maar je mag trots zijn op wat je in de loop van de jaren uitgebouwd hebt tot de gezonde club die we vandaag nog steeds zijn na 2 moeizame covid-seizoenen.

In die jaren heb je veel van je vrije tijd opgeofferd voor de werking van de club en dat mogen we ruim zien want we zijn dan wel een badmintonclub we organiseren verschillende activiteiten waar de leden jaarlijks naar uitkijken. Denk maar aan de sneukeltocht en wat we ieder jaar terug eens zouden geven als maaltijd of de zoektocht naar een huisje voor het weekend en de nodige activiteiten.  Om nog maar de zwijgen over de puzzel van het 1 mei tornooi.  Daarbij komen dan ook nog eens de vergaderingen van de sportraad waar je lid van bent.

Je afscheid uit het bestuur was geen verrassing.  Je had al eerder al een poging gedaan om het bestuur te verlaten, onder druk ben je toen overstag gegaan om nog verder te doen. Maar je bleef bij je beslissing om na dit seizoen het bestuur te verlaten.  

Beste Robert, we kunnen niet anders dan je bedanken voor wat je al deze jaren hebt gedaan voor de club en dit doen we met een cadeautje, waarvan we hopen dat je er nog lange tijd zal van genieten.

Eén iets wil ik wel nog zeggen, het zal zeer vreemd zijn om het volgende seizoen te starten zonder jou in het bestuur maar natuurlijk verwachten we je nog te zien op en naast het plein!

.

Afscheid van Hildegarde Gantois als bestuurslid

Hildegarde,

Op het einde van vorig seizoen verliet Robert het bestuur en eigenlijk kan ik de speech van vorig jaar herhalen want veel van de punten die ik toen aangehaald heb zijn ook op jou van toepassing.  Ook jij was erbij van het prille begin in het jaar 1987.   Ook jij hebt in al die jaren veel van je vrije tijd opgeofferd voor de werking van de club, het maken van de omzendbrieven, de uitnodigingen voor het 1 mei tornooi en alle administratie i.v.m. subsidies en verzekeringen waren tot een paar jaar geleden maar een paar van de taken die je jarenlang gedaan hebt.  En dan heb ik het nog niet over het organiseren van de extra activiteiten die in een seizoen passeren, de sneukeltocht, het weekend of een afsluit van een seizoen altijd had je een origineel idee om het toch eens anders aan te pakken.

Je zorgde je ook voor het up-to-date houden van onze website en onze facebook pagina.  En zelfs nu je het bestuur verlaten hebt ben je nog bezig met het maken van een nieuwe site en blijf je tijd en energie in de club steken.  Wij zijn je daar zeer dankbaar voor.

Een paar jaar geleden nam je samen met Robert het besluit om een stapje terug te zetten binnen het bestuur, een aantal van je taken die je zolang deed zijn dus al overgenomen binnen de huidige ploeg.  Ik zit wel nog met een probleem wie gaat er nu al mijn tikfouten in affiches, mededelingen, quiz en andere documenten verbeteren.

In al die verschillende jaren heb je naast leden ook bestuursleden zien komen en gaan en nu ook jij het bestuur verlaat ben ik plots de ancien van het bestuur. Toen je op het einde van vorig seizoen aangaf dat je het bestuur wou verlaten en de fakkel wou doorgeven ben je op mijn vraag toch nog een tijdje gebleven, waarvoor mijn dank.  Het zou voor ons niet gemakkelijk zijn geweest om jullie beide op hetzelfde moment te zien vertrekken uit het bestuur.

Ik heb het vorig jaar ook tegen Robert gezegd maar ook jij mag of moet trots zijn op wat je in de loop van de jaren hebt uitgebouwd.  We hebben na 2 moeilijke covid seizoenen een “normaal” seizoen en dat is alleen maar mogelijk omdat er in het verleden goed gehandeld werd zodat wij nog steeds een gezonde club zijn.

Hildegarde dit is het einde van een tijdperk voor jou, voor jullie, voor ons. Ik en bij uitbreiding iedereen die lid is of ooit lid was van de club moet je dankbaar zijn voor alles wat je de voorbije 35 seizoenen gedaan hebt voor de club en uiteraard hoort daar een cadeau bij.

Hildegarde,

Uiteraard is dit geen afscheid we hopen je nog vele jaren te mogen verwelkomen in de club op en naast het plein!